Ózdon 1,2 milliárdnyi önkormányzati ingatlant vesz át az egyház

Megosztás

Nem adja át a milliárdos vagyont az ózdi önkormányzat az egyháznak, többek között erről is döntött a közgyűlés csütörtökön.

Az egyházak ingyenesen kaphatnak meg olyan állami vagy önkormányzati ingatlanokat, amelyekben köznevelési, szakrális, hitéleti tevékenységet folytatnak, függetlenül attól, hogy az ingatlan korábban a tulajdonukban volt-e vagy sem. Erről tavaly döntött az Országgyűlés, az egyházak pedig február 28-ig nyújthatták be a kérelmeiket.

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere az egri érsekkel folytatott hosszas tárgyalásokat követően meg tudta menteni az Alkotmány Úti Óvodát, viszont a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium , valamint a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvod épületét elkérte az érsek.

Mindösszesen 1,2 milliárd forintos vagyonról van szó, ennyit ér a két átengedett épület. Ez az önkormányzaton kívül az ózdi lakosság vagyona is, mondta Janiczak Dávid a közgyűlésen. Több képviselő pedig aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy talán később sem kaphatja vissza az önkormányzat ezeket az épületeket.

Továbbá felmerült annak a lehetősége is, hogy több ózdi intézmény szeretne a jövőben egyházi fenntartásba kerülni, ami azt jelenti, hogy később ezeket is elkérheti az egyház, így pedig még tovább csökkenne az önkormányzat vagyona.

További részletek az Ózdi Városi Televízió műsorában:

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek